Dünyada ve ülkemizde spor yapma bilinci hızla yaylıyor. Sosyal yaşam kalitesinin yükselmesi hedefiyle tüm yurtta çocukların, gençlerin ve sporla yaşayanların düzenli ve bilinçli spor yapmasına yönelik çeşitli imkanlar arttırılmaya çalışılıyor. Türk sporcularına modern bir alt yapı kurmak ve dinamik sporcular yetiştirebilmek, dünya müsabakalarına yakışır spor kompleksleri oluşturmak, sağlıklı yaşamak için düzenli spor yapmak isteyenlere imkanlar sağlayabilmek için önemli adımlar atılıyor.
Spor Kompleksleri Nasıl İnşa Edilmelidir?
Özel veya devlet destekli yapılan spor kompleksleri pek çok detaylı projeyi kapsar. Spor antrenmanları ve müsabakalar için ayrılan alanların dışında yürüyüş parkurları, soyunma odaları, masaj odası, duş odaları, röportaj bölümü, yeme-içme bölümü gibi fonksiyonların organize edilmesi, seyirci kapasitesine göre oturma alanlarının planı, sistemlerin imalat ve montajı gibi pek çok ayrıntı düşünülür.
Stadyum ve spor kompleksleri projelerinde en önemli unsur, FİFA, UEFA, ITF, FILA gibi uluslararası birlik ve federasyonların belirlediği kriterlerdir. Alan ölçümlerinden, çim yapısına, zemin döşemesinden koltuk malzemesine kadar her detayın belli bir standardı vardır. Çok sayıda insanın, spor müsabakaları için bir araya geldiği spor kompleksleri güvenlik açısından da çok sıkı tedbirler alınmasını gerektirir.
Spor Kompleksleri Projeleri Uzmanlık Alanı mıdır?
Spor merkezleri yada daha geniş anlamıyla spor kompleksleri uzmanlık gerektiren, belirli inşaat ve mimari standartları olan büyük kapsamlı yapı projeleridir. Bu projeler basketbol sahaları, yüzme havuzları, atletizm, tenis kortları, golf sahası, koşu parkurları gibi belirli spor dallarının yapıldığı geniş alanlardan oluşmalıdır. Sadece bir spor faaliyetinin yapıldığı daha küçük kapasiteli alanlar ise spor merkezleri olarak adlandırılır.
Büyük ve kapsamlı projeler geniş ve teknik yetenekleri üst düzeyde olan bir ekiple yapılır. En tecrübeli mühendis ve mimarların bir araya geldiği spor kompleksi inşası titiz bir çalışmayla en ince detayına kadar doğru planlanmalıdır. İnşaat projelerinde özellikle toplu insan güvenliğine, bina-yapı kalitesine dikkat edilmemesi, telafi edilemez sonuçlara neden olabilir.
Bilhassa geniş kapsamlı projelerde sadece bugünü değil yarınları da düşünerek vizyonun çok geniş tutulması gerekir. Teknolojik yeniliklere açık olmak, gelişme odaklı fikirler üretmek, sosyal sorumluluk bilincine sahip olmak, toplum yararına işler yapmak gibi uzun vadeli planlara yatırım yapılmalıdır. Spor kompleksleri gibi devasa yapılar için, bilgi birikimi ve organizasyon kabiliyeti en güçlü başarı anahtarlardır.